Огляд CD-програвача Marantz CD6007 – переможця премії What Hi-Fi? Awards 2021

,27 november 2021

При розпаковуванні програвача Marantz CD6007 ми ніяк не могли позбутися відчуття дежавю, настільки велика його схожість з попередніми моделями, на зміну яким він, власне, і прийшов. Напевно, хтось у відділі дизайну Marantz вирішив не ускладнювати собі життя і просто скопіював попередній проект.

Якщо так, то вони продовжують займатися цими роками, оскільки з виходу моделі CD6000, яка виглядала помітно інакше, пройшло вже більше декади і змінилося чотири модельні цикли. На щастя, інженери, які відповідають за звук, не стали шукати легких шляхів.

Функціонал

Істотною відмінністю є заміна мікросхеми ЦАП на АКМ4490 (CD6006 використовувався Cirrus CS4398), що дозволяє CD6007 обробляти файли з високою роздільною здатністю.

Звичайно, не через CD привід. Для відтворення файлів вам потрібно буде використовувати роз'єм USB Type A на передній панелі плеєра, оскільки інших цифрових входів у нього немає. Ви зможете відтворювати hi-res аудіо у форматі PCM до 24 біт/192 кГц та DSD128. Модель попереднього покоління могла впоратися у кращому випадку з файлами 48 кГц, а не з DSD.

До інших змін увійшли тихіше джерело живлення та покращені модулі підсилювача HDAM, чому сприяло додавання більш якісних внутрішніх компонентів. Схема навушників тепер відключається, коли вони не використовуються, що знижує непотрібне енергоспоживання та усуває можливість виникнення додаткових шумів.

Конструкція

Якість збірки CD6007, як і в його попередника, відмінна. Він виглядає дуже міцним і працює з гладкістю, яка притаманна моделям вищого цінового сегмента. Дисковий механізм на нашому зразку тихий, всі елементи керування працюють точно. Ми не можемо згадати інший конкуруючий CD-програвач, який при використанні був би так само бездоганний.

Пульт ДК залишився практично без змін, незважаючи на кілька кнопок, які виконують інші функції. Це хороша дистанційка, якою легко користуватися та приємно тримати в руці.

Крім USB порту на передній панелі є звичайні несиметричні RCA роз'єми для аналогового виходу, а також оптичний і коаксіальний для цифрового. Незвичайним є те, що Marantz пропонує можливість вимикати цифрові виходи, коли вони не використовуються. Завдяки цьому звук отримує додаткову ясність, але щоб це помітити, вам знадобиться система з прозорим звучанням. Те саме стосується і відключення дисплея.

Marantz тепер пропонує на вибір два варіанти цифрового фільтра для тих, хто любить більше заглиблюватися в налаштування. Фільтр 1 має повільний спад і, як стверджується, забезпечує глибшу стереокартину, тоді як Фільтр 2 має більш різкий спад і призначений для створення більш прямого та яскравого представлення.

Звукові відмінності не такі великі, але ми віддаємо перевагу Фільтру 1. Просто він звучить природніше для нашого вуха. Але тут немає правильного чи неправильного, і вибір залежить від смаку та системи.

Звучання

Чи всі інженерні зміни призвели до значного покращення звуку? Коротка відповідь - безперечно так, але це не ступінчаста зміна.

Ми запустили компакт-диск зі "Слов'янським маршем № 31" Чайковського, і CD6007 показав яскравіше та драматичніше виконання. Ноти визначені більш точно, особливо на низьких частотах, а масштабність звуку стала більш помітною. У порівнянні зі старим CD6006 UK Edition цей новий програвач більш чіткий і відкритий.

Стереозображення також отримало користь від можливості нового Marantz відтворювати більш широку і більш сфокусовану звукову сцену. Інструменти легше знаходити та легше утримувати на місці, коли музика стає більш вимогливою.

Так само великомасштабна динаміка дається з великим натхненням і енергійністю. Усе це пов'язує приємне почуття самовладання. У тональності теж є невелике зрушення: новий плеєр звучить трохи яскравіше і нахабніше.

Переключившись на композицію "Wonderful" у виконанні Індії Арі, ми відзначили, що у старого плеєра більш солідний середній діапазон, він надає голосу співачки вагомості та відчуття природного тепла, чого не дістає CD6007. Тим не менш, ми можемо чіткіше чути передні краї басових нот, і між інструментальними ланцюжками з'являється більше відчуття простору.

Те ж саме стосується і відтворення різних музичних файлів через вхід USB. Обидва плеєри тут чудово зручні у використанні, хоча навігація по музиці на відносно обмеженому дисплеї передньої панелі здається трохи незграбною. CD6006 UK останнього покоління, звичайно ж, не може відтворювати файли з високою роздільною здатністю, в той час як новий без проблем справляється з Hi-Res PCM та DSD.

Ми перевірили вихід на навушники і раді повідомити, що він дуже хороший. У цьому відношенні немає очевидної різниці як між двома Marantz (за винятком властивих їм змін звуку). Вбудоване регулювання посилення, що знаходиться в меню налаштування, - це розумний підхід, що забезпечує широку сумісність із різними навушниками.

Висновок

Загалом для новачка це явна перемога, навіть якщо результат не нокаут. Власникам CD6006 не слід поспішати із заміною свого плеєра, оскільки він все ще може багато чого запропонувати і має більш просту та затишну презентацію, навіть якщо він поступається в інших аспектах.

Ніхто не зможе дорікнути Marantz за розширення кордонів щодо CD6007, але в цьому і не було необхідності. Компанія взяла вже відмінний CD-програвач і зробила його ще трохи кращим. На даному етапі життєвого циклу CD, принаймні у доступному сегменті ринку, це все, що потрібно для забезпечення лідерства у класі.

Наш вердикт: Найкращий доступний програвач компакт-дисків став ще кращим

Плюси: Найкраще у своєму класі представлення, більш драматична презентація, відмінна збірка та оздоблення
Мінуси: Схожість із попередніми моделями

ОЦІНКИ

Звук 5
Можливості 5
Складання 5

Підготовлено за матеріалами ресурсу whathifi.com