,29 november 2021 09:23

Світ вже встиг звикнути до Hi-Fi компонентів, які дивним чином поєднують безліч функцій в одному компактному корпусі, що, насправді, дуже зручно.

Read more →

,28 november 2021 09:22

Шлях до самовдосконалення нескінченний: незалежно від того, наскільки ми успішні чи праведні, завжди є спосіб стати ще краще. Те саме стосується і Hi-Fi - незалежно від того, наскільки музична апаратура є хорошою і скільки нагород вона отримала, завжди є можливість для покращення.

Read more →

,27 november 2021 09:23

При розпаковуванні програвача Marantz CD6007 ми ніяк не могли позбутися відчуття дежавю, настільки велика його схожість з попередніми моделями, на зміну яким він, власне, і прийшов. Напевно, хтось у відділі дизайну Marantz вирішив не ускладнювати собі життя і просто скопіював попередній проект.

Read more →

,16 november 2021 10:16

Провідний виробник AV-пристроїв, американська компанія Marantz, представляє свій новий продукт - HDMI-комутатор. Цей девайс стане відмінним рішенням для тих, хто хоче додати додаткові входи HDMI 8K до існуючих продуктів Marantz, наприклад, AV-ресиверів 8K.

Read more →

,16 november 2021 10:13

Останнім часом серед споживачів різного медіаконтенту є тенденція до спрощення складу домашньої системи. Спрощення тут не означає погіршення характеристик системи, скоріше - її універсалізацію. Хороший тому приклад - заміна безлічі компонентів стереосистеми на один єдиний AV-ресивер, який на додаток до прослуховування стереозаписи відкриває користувачу двері в світ багатоканального звуку.

Але і побоювань така універсалізація може викликати чимало: а чи вистачить мені «Меджік» в звуці ресивера? А якщо він буде щось там спрощувати? Щоб відповісти на ці запитання, нам довелося вдатися до тесту одного із серйозних гравців ніші AV-ресиверів - Marantz SR7015 .

Чому саме SR7015? Насправді, відповідь дуже проста: його вартість приблизно дорівнює середньостатистичної вартості Сетап для стереосистеми. Втім, якщо брати в розрахунок і підсилювач, і ЦАП, і стример - може вийти сума і побільше. Ну да ладно.

Marantz в історії

Як всесвітньо відомий бренд Marantz сформувався досить швидко, так як в пору заснування фірми (1953 рік) вже починали кипіти пристрасті по якісної відтворенню аудіо. Творець фірми, Сол Бернард Маранц, вміло підігрівав ці пристрасті своїми розробками, вести про які швидко розліталися з-за їх незвичайного дизайну і оригінальних інженерних рішень. Однак не все було гладко і просто, бренд кілька разів змінив власників. Я думаю, в результаті він від цього тільки виграв - адже кожна з компаній, що володіли Marantz в різний час, привносила внесок в розвиток бренду - як з медійної, так і з технічного боку.

Marantz Model 9 - ламповий мономощнік 1960-го року випуску. Дизайн з круглим індикатором по центру став згодом візитною карткою бренду

І, звичайно, неможливо пройти повз таку людину, як Кен Ішівата - його внесок був колосальним, а ім'я ще довгий час буде згадуватися в тематичних видавництвах. Сьогодні все аудіокомпоненти Marantz проектуються в Японії (за винятком моделі Marantz TT15S1 - вона спроектована і збирається в Німеччині) в дослідницькому центрі Shirakawa Audio Works під керівництвом Йошінарі Огата, який прийняв естафету від Ішівати.

Таким чином, пристрої Marantz в сучасному втіленні є плодами багаторічних досліджень інженерів, яким було, ніж надихнутися: пройшовши через безліч маркетингових перипетій і бізнес-планів, бренд зміг зберегти те найважливіше, заради чого, власне, все й затівалося - якісний звук.

Marantz SR 7015: перший погляд

Універсалізація в нашому випадку має неабиякі габарити і виглядає досить переконливо. Але значні розміри не завадили надати естетики зовнішнього вигляду - вийшло дуже навіть симпатично і мінімалістично. Marantz SR7015 добре поєднує в своєму великому корпусі фірмові риси зовнішнього вигляду, а грамотна реалізація лицьовій панелі надає йому гармонійності.

У центрі - невеликий круглий дисплей з відключається синім підсвічуванням, на якому, чесно кажучи, складно щось розгледіти. Швидше за все, він несе більше естетичного навантаження, ніж функціональною. З боків від дисплея знаходяться два селектора з основним функціоналом: зліва - ручка гучності, праворуч - вибір входу. Вище дисплея - логотип бренду і найменування моделі.

Ось, в принципі, і все, якщо не брати до уваги круглої кнопки включення живлення нижче селектора входів. Інші елементи відносяться до чисто дизайнерським рішенням Marantz: дві точені лінії перетинають круглі селектори, ще одна лінія умовно ділить SR7015 навпіл. Бічні матові грані заокруглені, та ж частина, яка знаходиться між ними - більш глянцева і блискуча.

Непрактичність маленького круглого дисплея допущена навмисне, так як крім того меню, яке Marantz SR7015 може виводити на екран телевізора, є ще один великий і набагато більш інформативний дисплей, який ховається в затишному місці - за відкидною кришкою на передній панелі.

Там же відкривається доступ до деяких функціональних кнопок і «гарячим» роз'ємів, які можуть стати в нагоді в будь-який несподіваний момент: порт USB, HDMI, гніздо для підключення навушників і мікрофону для системи автокалибровки звуку, а також три RCA для аналогового аудіо/відеосигналу.

Таке рішення - приховати всі ці елементи і основний дисплей за відкидною кришкою - довелося дуже до речі, так як, по-перше, в початковому стані ресивер не виглядає як пульт управління космічним кораблем, а по-друге, великий інформативний дисплей може відволікати від екрану при перегляді фільму в темному приміщенні. За такий дизайнерський хід ставимо стилістам SR7015 жирний плюс.

Тильна панель як привід для окремої глави

Різних входів і виходів у SR7015 просто величезна кількість, як і личить кожному впевненому в собі ресивера. Тому, мабуть, доведеться групувати їх і подавати читачеві порціями, щоб ми всі разом не потонули в великій кількості технічних даних.

Клеми для підключення акустичних кабелів виявилися вельми пристойних розмірів, і розраховані вони як для підключення стандартних «бананів», так і для обтиску дроту без будь-яких наконечників.

Поки ми не заглибилися в іншу комутацію, відразу варто уточнити, що у Marantz SR7015 на задній панелі 11 пар клем для підключення акустики, проте підсилювачів всередині - 9. Процесор здатний обробити всі 11 каналів навколишнього звуку, але одночасно звучати будуть тільки дев'ять, в залежності від встановленого режиму об'ємного звуку і конкретно обраної конфігурації. Якщо є потреба у використанні всіх 11 каналів одночасно - слід докупити стереомощнік або використовувати підсилювач з наскрізним каналом. Також є можливість активувати режим Bi-amping, перепризначити пару вбудованих підсилювачів на допомогу основний акустиці. В екранному меню всі ці опції показані наочно і не важко зробити все по розуму навіть користувачеві, у якого немає великого досвіду в налаштуванні ресиверів.

Вище акустичних клем виявилося несподівано багато входів стандарту RCA для отримання аудіо/відеосигналу. Мабуть, від цього формату вже пора йти, так як в наш час будь-який поважає себе пристрій вже має на борту роз'єм HDMI. Тому так багато роз'ємів цього формату вже навряд чи колись знадобиться. Але раптом інженери Marantz знають щось, чого не знаємо ми?

А ось друга секція RCA-роз'ємів дуже навіть може стати в нагоді: це виходи з передпідсилювача для усіх каналів - на той випадок, якщо ми захочемо використовувати зовнішнє посилення. Тут же трохи не загубилися два виходи для сабвуферів.

Приємно бачити турботу про любителів вінілу - серед великої кількості RCA можна відшукати вхід для ММ-Фонокоректори і клему «землі».

Нарешті, перейдемо до тих роз'ємів, кількість яких грає одну з найважливіших ролей при виборі AV-ресивера - HDMI. У Marantz SR7015 їх виявилося так само багато, як і всіх інших: вісім для вхідних сигналів (один з них ми бачили на лицьовій панелі, в таємній кімнаті) і три - для вихідних.

Один з входів і два виходи HDMI підтримують дозвіл відео 8K/60 Гц і 4K/120 Гц. Також у одного з виходів є підтримка eARC - без цього сучасного ресивера зовсім нікуди. Всі інші виходи HDMI підтримують 4K/60 Гц і багато інших корисних протоколів: HDR10, HLG, HDR10 +, Dolby Vision, ALLM, VRR, QMS і QFT. Можливо, деякі з абревіатур здадуться вам незнайомими або зовсім не знадобляться, але приємно, коли все це є. Так би мовити, з запасом.

Для отримання цифрового сигналу Marantz SR7015 має два оптичних і два коаксіальних порту - цього повинно бути достатньо. Сюди ж можна віднести порт LAN для підключення пристрою до мережі інтернет.

З допоміжних роз'ємів в наявності два тригерних роз'єму на 12 В, вхід для ІК-датчика і порт RS232 зовнішнього управління. Вінчають задню панель дві антени з боків - для впевненого взаємодії з іншими пристроями за допомогою дводіапазонного Wi-Fi (включаючи підтримку Apple Air Play 2) і Bluetooth.

Здається, що ми так багато всього знайшли на задній панелі, але все одно чогось не вистачає ... Ви теж помітили? У Marantz SR7015 немає радіо! Виходить, що тепер це зовсім не AV-ресивер, а аудіо/видеоусилитель. Оце так поворот! Виходить, для десятка практично не потрібних аналогових входів знайшлося місце, а для радіо не знайшлося.

На цьому хвилинка критики закінчується. Загальні враження від зовнішнього вигляду SR7015 - дуже позитивні. Відразу видно, хто в стійці найголовніший і найстильніший. До речі, випускається цей AV-підсилювач в чорному і сріблясто-золотому кольорі. Класика.

Мережевий функціонал і внутрішній світ

На даний момент AV-ресивери (і підсилювачі) - без перебільшення одні з найбільш багатофункціональних і складних пристроїв на ринку. Мало того, що у SR7015 є власне меню налаштувань, яке виводиться на підключений екран - так ще й мобільний додаток є.

Радує те, що додаток Heos досить швидко освоює практично будь-який користувач, так як складного там нічого немає. Хвилина на реєстрацію аккаунта - і нам доступний весь функціонал.

До речі, тут є один нюанс: Heos надає доступ тільки до тих потоковим сервісів, які офіційно базуються в країні реєстрації аккаунта. Тому якщо ви використовуєте Tidal, при реєстрації вкажіть ваш обліковий запис ту країну, в якій Tidal доступний офіційно. Наприклад, USA.

І ще один момент: Heos не дружить з MQA (відтворює, але «не розкриває»), а підписка Deezer HiFi перетвориться на звичайну - її підтримки також немає. Зате є повноцінна підтримка Spotify і рідкісного в наших краях Amazon Music HD. В іншому Heos дуже навіть нічого: і мультирум управляє (можна об'єднати пристрої з модулем Heos в одну мережу), і, крім стрімінга, грає музику з локального сервера.

Що стосується власного меню, яке Marantz SR7015 виводить на підключений екран, то тут користувача зустрічає зручний і зрозумілий гід - «асистент установки», який буде дуже корисний при початковому налаштуванні.

Внутрішня частина, що відповідає за відтворення аудіо, влаштована дуже непогано. Як вже говорилося раніше, в схемотехніці використані дев'ять сільноточних підсилювачів на дискретних елементах, які забезпечують на виході досить пристойну потужність.

Додатково SR7015 оснащений фірмовими модулями HDAM і зворотним зв'язком по струму - поєднання саме цих технологій визначає те звучання, яке вже прийнято називати «фірмовим» у Marantz.

За звук відповідають два 32-бітових ЦАП AKM AK4458. Як результат - доступна обробка ALAC, FLAC і WAV з параметрами до 24 біт/192 кГц, а також DSD до 5,6 МГц включно. Що стосується багатоканального аудіо - без сумніву, доступні всі сучасні формати.

За їх коректну обробку відповідають два процесори ADI Griffin Lite (ADSP 21573), які були запозичені з топових моделей кінотеатральних процесорів і предусилителей Marantz: AV8805 і AV7706. Треба сказати, підхід вельми серйозний.

Marantz SR7015 благополучно будує звукову картину в будь-якому приміщенні. А якщо рівень її благополуччя не відповідає вашим очікуванням - на допомогу приходить система автоматичного калібрування звуку Audyssey MultEQ XT32.

Крім загальної калібрування, можна окремо погодити два сабвуфера, а потім тонко відбудувати звук за допомогою допоміжних програм від тих же Audyssey і зберегти всі налаштування в окремий пресет. Для досвідчених аудіо/відеофілов тут є досить широкий простір для експериментів.

Довгоочікуване прослуховування

Після всього вищесказаного сформувалися досить високі очікування щодо якості звуку. Перш за все, оцінимо здібності Marantz SR7015 в якості джерела багатоканального звуку.

Для цього була скомпонована наступна система: напольниками Definitive Technology BP9080X на фронті і BP9060 в тилу, АС центрального каналу Definitive Technology CS9060 , висотні модулі навколишнього звуку Canton Pro XL.3 і активний сабвуфер Canton Sub 1500R. Від низкочастотника, до речі, в цій системі можна відмовитися - низькочастотного потенціалу BP9080X цілком достатньо.

На роль референсного кіноряда був узятий уривок з відомого фільму, де ковбої за допомогою коней і револьверів успішно боролися з невмілими прибульцями.

Це був однозначно цікавий досвід. Він показав, що та межа, яку аудіофіли називають «залученістю», в повній мірі відноситься і до кінотеатральним системам: приблизно на другій хвилині перегляду виникло бажання сходити в буфет за попкорном і газованою водою.

Звичайно, сюди вніс свою лепту великий екран, сперечатися не варто. Але звук, звук! Спецефекти захоплюють увагу повністю, без залишку, аж до бажання озирнутися, щоб розглянути, куди впав ворожий винищувач.

Відпрацювання низькочастотних ефектів залишимо на совісті активних басовіков Definitive Technology. Але є відчуття, що їх совість чиста: часті вибухи змушували одяг вібрувати, бас повністю заповнював приміщення.

Решта діапазон спецефектів дійсно вразив: розбірливо, аж до найменшого шурхоту піску під ногою прибульця, і в той же час з повноцінним зануренням в 3D-сцену на динамічних моментах.

Зрозуміло, що подібне випробування для Marantz SR7015 - і не випробування зовсім, а звичайний режим роботи. Тому повернемося до нашої універсалізації: трьохсмугові напольниками Canton Reference 5K допоможуть в цьому.

Джерелом музичного матеріалу виступили локальний сервер (там знайшлося кілька приємних треків в DSD), Tidal і звичайна флешка, для якої тут же нагоді «гарячий» роз'єм, що захований під відкидною кришкою.

Тут Marantz SR7015 вийшов на небезпечну доріжку: аудіофільскій претензії до звуку часом бувають дуже специфічними. Були сумніви, що SR7015 знаком зі словами «обертони», «послезвучія», «артикуляція» та іншими, не менш витонченими параметрами, якими ми часто наділяємо звук.

Щоб не мучити високоповажну публіку, відразу оголошу результат: Marantz SR7015 здатний подарувати приємні враження від прослуховування музики в стерео. Порадували динамічні здатності і контроль акустики - скрупульозно опрацьовується кожна дрібниця, залишаючи досить простору і для масштабних образів. Ну і фірмовий почерк Marantz тут читається: музичний і делікатний, але з неабиякою порцією аудіофіли.

Якоїсь жанрової прив'язки виявити не вдалося. Marantz легко віддав драйв рокових композицій, потім приголубив жіночим джазовим вокалом, а наостанок підбадьорив електронікою. Коли справа дійшла до оцінки позиціонування в сцені, повітря, відтінків вокалу і інструментів - SR7015 з задоволенням все це продемонстрував. Простіше кажучи, було почуто все те, за що ми так любимо якісну звуковідтворювальну апаратуру.

Також вам буде цікаво: Огляд мережевого інтегрального підсилювача Marantz PM7000N

Висновки

Подібні тестування мають досить компрометуючий характер: після тесту з'явилося бажання стати активним учасником такої універсалізації.

Marantz SR7015 прекрасно демонструє, що кінотеатральна спеціалізація пристрою не перешкода хорошим інженерам зробити все грамотно, щоб і стерео звучало гідно.

SR7015 однозначно стане центром тяжіння в будинку: і не тільки в плані перегляду фільмів і прослуховування стереозаписи. Сучасні тенденції з кожним днем підбивають виконавців записувати музику в Dolby Atmos і Auro 3D - а це безперечно новий досвід!

В цілому ж, у Marantz вийшов відмінний інструмент для занурення в медіаконтент, який готовий позитивно відповідати на будь-які сучасні виклики.

Переваги: широкий функціонал, висока якість звуку, можливість біампінга в режимі «стерео», інтуїтивно зрозумілі інтерфейси, дизайн.

Недоліки: критичних недоліків не виявлено.

,16 november 2021 10:04

Маючи абсолютно всі необхідні функції, Marantz NR1711 забезпечує відмінну якість домашнього кінотеатру в тонкому і елегантному корпусі.

Read more →